8dca9f7009.jpeg

8dca9f7009.jpeg
Rozmiar 21 KB
Składniki:

Ciasto:

* 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1,5 szklanki cukru
* 200g masła
* pół szklanki wody
* 3 łyżki kakao
* cukier waniliowy
* 4 jajka

Masa serowa:

* 500g twarogu kremowego (np. President)
* 3 jajka
* szklanka cukru
* 100g margaryny
* 2 czubate łyżki mąki pszennej

Polewa czekoladowa:

* 120g margaryny
* 3 łyżki kakao
* 4 łyżki cukru pudru
*

3 łyżki mleka
*

wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Ciasto: W garnuszku roztapiamy margarynę razem z cukrem, dodajemy kakao i wodę. Chwilę gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą (ok. 5- 7 min.). Po tym czasie masę zostawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka i mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie dodajemy do masy, mieszając od dołu, żeby zachować puszystość ciasta. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Masa serowa: Twaróg miksujemy z żółtkami ,cukrem i margaryną. Białka ubijamy na sztywną pianę . Do masy dodajemy mąkę, a następnie, delikatnie mieszając, białka. Tak przygotowana masę wykładamy łyżką na ciasto czekoladowe. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnik na temp. 200 st. C i pieczemy około 50-60 minut. Po upieczeniu, gdy patyczek po wbiciu w ciasto jest suchy, zostawiamy ciasto w piekarniku do wystygnięcia.

Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, podgrzewamy, aż się połączą w jednolitą kremową masę.

Polewamy przestudzone ciasto polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi. Trzymamy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Ciasto spokojnie można przechowywać kilka dni.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • forum-gsm.htw.pl